tirsdag 29. januar 2013

GLUTENFRIE JØDEKAKER


Dette er nok en spesialitet fra bakeriet jeg vokste opp i. Jødekaker kan spises både slik de er eller med smør og for eksempel ost. Brunost passer veldig godt :-)

Navnet jødekake kommer nok av formen på kakene. Jeg er så heldig at jeg har fått en kopi av formen vi hadde i bakeriet av min bror sist bursdag :-) For dere som ikke har akkurat denne formen kan dere selvfølgelig velge den fasongen dere vil :-)

Denne oppskriften er uten egg så jeg bruker fiberhusk for å binde deigen litt. Den gjør også at jødekakene ikke klistrer seg så lett til tennene :-) Jeg bruker også en pose med kakefyll. Den gir god smak og har litt å si for konsistensen.

250 gram mykt meierismør
250 gram sukker
2,5 dl melk
1 pose vanilje kakefyll ( 40 gram)
1/2 ts hjortesalt
2 ts fiberhusk
1 ts bakepulver
ca 700 gram Semper mix


Start med å røre sammen smør og sukker til det er godt blandet


Varm melken og hell den over smørkremen. Fortsett å bland og smøret vil nå smelte og sukkeret løse seg opp.

Hell i fiberhusk, vaniljekrem og hornsalt og bland dette godt.

Ha i melet til slutt og bland til du har en jevn deig. Den skal være litt løs men slippe kanten på bollen.


Dekk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet til den setter seg litt


Ha litt mel på bakebordet og kjevle ut deigen til passe tykkelse



Stikk ut kaker med den formen du ønsker. Sett dem på bakepapir og pensle dem med melk



Stek dem på 200 grader, jeg foretrekker varmluft, til de såvidt har tatt farge, ca 12-15 minutter.



Avkjøl dem på rist. Som det meste annet, smaker de best når de er nystekte :-) De egner seg godt til frysing og jeg anbefaler det fremfor å oppbevare dem i boks eller liknende. Det går greit for et par-tre dager men etter det vil de bli ganske porøse.




Dette er en slager hos både barn og voksne og de smaker ikke glutenfritt så det er bare å prøve :-)


søndag 27. januar 2013

MORMORS KJØTTKAKER




Bedre søndagsmiddag skal du lete lenge etter :-) Egentlig har vi det alt for sjelden. Vi kommer liksom ikke på det. Men når det kommer på bordet er det stor suksess :-)

Jeg lager dem fra bunnen av. Det er ikke hokus pokus og tar heller ikke veldig lang tid. 

700 gram kjøttdeig
2 ts salt
3 ss potetmel
ca 3 dl melk eller vann
nykvernet pepper

Du kan også ha i muskat og ingefær, men det er ikke noen hit hjemme hos oss.


Jeg bruker foodprocessor med kniv.

Start med å ha kjøttdeig og salt i maskina. Bland dette til du har en jevn deig


Ha så i pepper og potetmel og væske om hverandre mens maskina går

Blan til alt er blandet godt sammen



Nå lager jeg brun saus. Toro har en kjempegod saus som også er glutenfri, så da gjør jeg det ikke vanskeligere enn det :-)

Du trenger stekepanne, smør, et glass med vann og en spiseskje

Form fine kaker i hånden ved hjelp av skjeen som er dyppet i vann.

Smelt smør i pannen og legg kjøttkakene i.


Stek dem gyldne på begge sider


De skal ikke gjennomstekes. Ha dem nå over i sausen og la dem koke ferdig der


Lag ertestuing og kok poteter og grønnsaker

Server med tyttebærsyltetøy ( eller ketsjup...)


Nyt søndagen :-)

lørdag 26. januar 2013

GLUTENFRI TEKAKE

FANTASTISK GOD 




I dag ble det et lite eksperiment igjen :-) Og det ble til de grader vellykket! Da jeg tok den første biten begynte jeg nesten å lure på om jeg hadde tatt feil mel... :-) Men det hadde jeg ikke og dermed blir nok denne gjærdeigen utgangspunkt for mye godt :-)

Denne gangen ble det en kake med litt frukt og bær, litt sitrus og en krumbel med mandler.

Selve gjærdeigen lager du slik :

50 gram rød fersk gjær
75 gram sukker
1,5 dl lunken melk
2 egg
1/2 ts kanel
1/2 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts salt
revet skall av en  halv sitron
500 gram Semper mix
75 gram mykt meierismør



Start med å blande gjær, sukker og melk i bakebollen.

Tilsett egg, sitronskall, kanel, salt, vanilje og så mel. Bland godt.

Skjær smøret i terninger og tilsett dette og mix videre.

Du vil nå få en lett klissete deig som er blank og fin.


Ha bakepapir i en form som er ca 20 x 30 cm og trykk deigen ut i denne.

Pensle med en blanding av 1 egg litt fløte og et dryss med kanel.

Sett deigen på et lunt sted slik at den hever godt. Jeg satte den ved ovnen med god fyr i :-)


Så er det toppingen:

Skjær ett eple i små terninger. Press over saften av en halv sitron. Så er det bjørnebær. Jeg er så heldig at jeg hadde noen på en busk i hagen som jeg reddet noen fra små barnehender her i høst. Disse har ligget i fryseren og ventet på akkurat denne dagen :-) Hvis bjørnebærene er sure så strø på litt sukker.





Bland epler og bjørnebær i en skål.



Når deigen er ferdig hevet heller du blandingen på toppen.



Nå lager du en krumble:

50 gram Semper mix
50 gram hakkete mandler
50 gram kaldt meierismør
2 ss perlesukker
2 ss rørsukker
litt kanel
1 pose mandelflak ( 35 gram)


Bland dette godt og strø det oppå eple/bjørnebær blandingen.



Stekk dette ved 170 grader varmluft i ca 20 minutter

Ha kaken over på rist men server den lunken





Kjempegod ettermiddagste :-)


torsdag 24. januar 2013

GLUTENFRI GULROTKAKE

GLUTENFRI GULROTKAKE


Dette er nok en favoritt i familien. Mulig det er mest på grunn av kremen.... :-) Denne er et eksempel på at resultetet og smaken blir minst like god med glutenfritt mel, om ikke bedre.

Det er en helt ordinær kake der vi skeier ut med dobbel mengde krem siden den er knallgod :-)

Pynt med litt ekstra hvis du har. For eksempel oransje kuler, strø eller figurer. Det går fint uten også :-)



Her kommer iallefall oppskrifta :-)

4 egg
2,5 dl sukker
4 dl Semper mix
3 ts kanel
2 ts natron
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 dl nøytral olje ( jeg bruker solsikkeolje)
ca 4 dl revne gulrot

Pisk egg og sukker til det er luftig



Bland alt det tørre og tilsett i eggedosisen. Bland det godt sammen


Tilsett så olje og revne gulrøtter


Bland godt og hell det i en form med bakepapir.
Min form er 25 x 37 cm, men her kan du også bruke rund form eller dele av en langpanne med for eksempel en brødform.


Stek på 180 grader, gjerne varmluft, i ca 35-40 minutter. 

Avkjøl helt mens du lager kremen:

200 gram kremost naturell. For eksempel Philadelfia
200 fram melis
2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljeekstrakt

Pisk dette sammen og bre det over kaka.



 Ha evemtuelt på annen pynt også



Kos dere!

tirsdag 22. januar 2013

FRANSKE MAKRONER




PASSION.........AMOUR........LA VIE.........FLEUR......BEAUTE´........

Fransk er herlig å høre på, men jeg forstår desverre ikke et plukk :-) Jeg hadde tysk på skolen og en kan vel si at det er i andre enden av skalaen, men har sin sjarm det og :-)

Jeg har iallefall vært i Paris - og har veldig lyst tilbake - og en kan jo ikke unngå å få med seg franskmenns lidenskap for mat, kaker og egenskapen til å gjøre dette utsøkt.

De franske makronene har de siste årene blitt populære her hjemme. Det finnes en hel mangde oppskrifter og de varierer både i smak, utseende og sødme. Jeg har ikke hengt meg på bølgen for jeg har tenkt at det er for søtt og sikkert himla avansert å få til. Men så fikk jeg en utfordring fra en av leserne mine og da er jeg ikke så tung å be :-) Så viste det seg at det var ikke avansert i det hele tatt. Nå skal jeg ikke skryte på meg et feilfritt resultat - jeg har sett dem vakrere for å si det sånn :-) Men til å være førstereis er jeg ganske fornøyd :-)


Denne oppskriften er veldig enkel og lett å få til hjemme. Den er ikke for søt og du kan variere fyllet som du ønsker, med forskjellig smak og konsistens.

Oppskriften kommer her :

140 gram finmalte skoldede mandler eller mandelmel
185 gram melis
4 store eggehviter
60 gram sukker
fargepasta



Begynn med å sikte sammen melis og mandelmel


Pisk eggehvitene sammen. Start sakte og øk farten på mikseren etterhvert. Strø i sukkeret når egghvitene begynner å bli stive. Massen skal til slutt være blank og luftig.


Tilsett farge hvis du vil ha det. Jeg bruker pastafargene fra Squires kitchen

Bland inn mandel- og melisblandingen litt etter litt helt til alt er godt blandet. Massen skal til slutt være fast og slippe kanten i bollen.



Ta fram en sprøytepose og en tipp med mellomstort hull




Sprøyt fine, små klatter på et bakepapir eller silikonplate


Som dere ser lagde jeg dem med litt topp på denne gangen. Da blir de ikke helt glatte men litt spesielle :-)

La dem hvile i en halv time på benken for at de skal få en liten hinne. Da sprekker de ikke når du steker dem.

Stek dem i 10 minutter på 160 grader. Ta gjerne ovnsdøra opp en gang underveis for å slippe ut fuktighet.

Avkjøl dem mens de står på bakepapiret og ta dem forsiktig av. Du kan gjerne vente til neste dag før du fyller dem.

Lag for eksempel smørkrem til fyll.



160 gram meierismør
500 gram melis
0,5 dl melk
fargepasta

Bland alt sammen i mixeren og pisk det på høy hastighet til det er luftig



Ha dette i en sprøytepose og fyll den ene delen av makronen. Sett den andre på og vips! så har du en ferdig makron :-)






De ble farlig gode.....

Bon appétit :-)