søndag 30. november 2014

GLUTENFRIE PEPPERKAKER

GLUTENFRIE PEPPERKAKER



I dag legger jeg ut pepperkakene mine. De ligger, som mange av dere vet, på den gamle bloggen min - snuddpaahodet.blogg.no. Jeg har fått mange henvendelser angående disse og de er kjempepopulære her i huset :-)

Hvis du lager dem med smør får du et sprøere resultat, mens melange gir mykere pepperkaker. Du kan bruke blå melange og få dem laktosefri.  Arla har laktosefritt smør, så hvis du er i Sverige kan det være fint å ta med seg hjem :-)


OPPSKRIFT

1/2 kg lys sirup
250 gram sukker
2 dl vann
1/2 ts pepper, 1/2 ts ingefær, 1/2 ts kanel og 1/2 ts nellik
250 gram smør
750 gram blått jyttemel
3 ts natron


Ha sirup, sukker, vann og krydder i en kaserolle. kok dette opp


Bland i terninger av smøret og bland det hele godt. Avkjøl


Når væsken er avkjølt blander du inn melet. Bland i litt og litt. Når alt melet er blandet inn setter du deigen til side og lar den stå i romtemeratur til neste dag. Det går fint å jukse litt og prøvesmake med en steking straks :-) Bland da i ltt mer mel. Men det er ikke lurt hvis du skal lage pepperkakehus. Da trenger du litt mer hold i deigen.



Kjevle ut deigen til passe tykkelse og stikk ut de formene du ønsker


Stek dem på ca 200 grader til de har fin farge, ca 10 minutter



Deigen egner seg godt til pepperkakehus


Pepperkakehuset vårt 2013


Glutenfritt naturligvis :-)

torsdag 27. november 2014

GLUTENFRI TOMATSUPPE
                          MED MOZZARELLA OG BASILIKUM



Dette er en superfavoritt hjemme hos oss :-) Oppskriften har jeg fått av min gode venninne og den har vært laget utallige ganger.
Etter at vi begynte å lage denne har det ikke kommet en eneste posetomatsuppe i handlekurven :-)
Den er naturlig glutenfri og tar bare en liten halvtime å lage.



OPPSKRIFT:


  • 2 LØK
  • 3 SS OLIVENOLJE
  • 3 BOKSER TOMAT. Får du tak i Mutti Polpa er det å anbefale
  • TO TERNINGER GRØNSAKSBULJONG
  • 7 DL VANN
  • 3 HVITLØKSFEDD
  • 2 DL FLØTE Her velger du det fettinnholdet du ønsker
  • MOZZARELLA
  • FRISK BASILIKUM

Start med å hakke løken i biter og ha dette i en kaserolle sammen med olivenolje


Når dette har blitt blankt tilsetter du tomatene, vann og buljong


La dette småkoke et kvarter


Tilsett finhakket hvitløk og fløte og la det koke ytterligere ti minutter


Til slutt moser du det hele med stavmikser


Sever med biter av fersk Mozzarella og frisk basilikum





NYT!

tirsdag 25. november 2014

FIKENMARMELADE







Fiken er perfekt følge til litt skarpe oster og jeg elsker det til blåmuggost

Denne oppskriften fant jeg i julenummeret til Tara. Jeg har bare memorert oppskriften etter et besøk hos min mor så jeg var litt spent på hvordan den ble. Det funket fint!

Oppskrift:

ca 250 g tørkede fiken
3 dl vann
1 vaniljestang
1 stjerneanis
revet skall av en sitron


Vask sitronen godt og riv skallet fint. Bruk bare det helt ytterste skallet. Det hvite inni er litt bittert.
Del fikenen i biter og ta skjær av stilken. Skrap frøene ut av vaniljestangen.


Ha fikenene i en bolle og hell over vannet. La det stå å svelle en times tid.



Ha alt i en kaserolle og kok opp. Her kan du ha i noe av sitronskallet og tilsette resten mot slutten.


La det småkoke i ca et kvarter



Ta ut stjerneanisen og mos massen med stavmikser


Ha marmeladen over på rene glass og oppbevar i kjøleskap. Holder iallefall en uke.

Nyt med for eksempel surdeigsbrød med blåmuggost.

Jeg lagde til et lite brett med brød, ost og marmelade til en god nabo :-)


Et must på julelunsjbordet :-)

Nyt!

søndag 23. november 2014

Surdeigsbrød med fiken og valnøtter

GLUTENFRITT SURDEIGSBRØD
                             Med fiken og valnøtter


Jeg er alltid på leting etter god gjærbakst. For oss som baker glutenfritt, er gjærbakst kanskje det som gir flest grå hår på hodet :-)
Det finnes flere mikser med melalternativer og det kan være greit å se litt på innholdsfortegnelsen. Det er mye av både kalorier og karbohydrater i de fleste miksene og det er stor variasjon på fiberinnhold.
I dag har jeg prøvd Finax sin surdeigsmiks. Jeg har savnet litt grov tekstur, litt sånn rugutseende. Det synes jeg at jeg fikk fram her :-)


Jeg tok som sagt utgangspunkt i Finax Surdeigsmix. Denne finnes i dagligvare med litt godt utvalg, feks Meny. Jeg kjøpte min hos Allergimat som også selger hele sortimentet på nett :-)



Jeg smakssatte med fiken, sitronskall og valnøtter med tanke på å bruke det til god ost :-)

Oppskrift:

1 pk surdeigsmix
5,5 dl lunkent vann ( mer væske enn det som står på pakken - gir saftigere brød :-))
2 egg
70 g valnøtter
100 g fiken
Revet skall av 1/2 godt vasket sitron

Del fiken i biter og hakk nøttene grovt


Bland mel med væsken og eggene


Elt deigen godt i kjøkkenmaskin
Bland inn nøtter, fiken og sitronskall. ikke rør for lenge og for hardt her, da vil fikenen gå i filler :-)



Jeg delte deigen i to emner og lagde to ovale brød. Forheving er ikke nødvendig men gjør det gjerne hvis du bruker å gjøre det.


Sikt over litt glutenfritt mel og snitt dem forsiktig i det mønsteret du ønsker med en skarp kniv. Dette gjør at brødene ikke sprekker så lett når de stekes.

La brødene stå lunt så lenge du har tid :-) De er ganske tunge så de har godt av å stå litt. Du må iallefall la de stå 40-60 minutter.

Stek brødene på 210 grader, gjerne varmluft i ca 30 minutter



Avkjøl på rist




Jeg skjærer tynne skiver og rister dem. Da får du fram deilig nøttesmak. Sever med en god blåmuggost eller brie og fikenmarmelade.



Oppskrift på marmelade kommer :-)



Nyt!

Tusen takk, alle sammen!



JEG ER OVERVELDET!





Jeg har den siste tiden fått flere henvendelser og og nydelige kommentarer med ønsker om at jeg skal åpne bloggen igjen.

Det varmer! Jeg blir kjempeinspiret og får bare lyst å sette igang igjen :-)
Så nå lover jeg å prøve og satser på ett til to innlegg i uka.
Jeg er allerede i gang med å utarbeide nye oppskrifter og med jula for døren er det ikke vanskelig å finne inspirasjon :-)


Jeg kjøper et par matrelaterte juleblader hvert år - og selvfølgelig blir ingen kastet :-) Så jeg har en god  bunke med blader fra både fra flere år tilbake.
Det er ikke veldig mange glutenfrie oppskrifter å finne her, men det er som regel greit å lage et glutenfritt alternativ med inspirasjon fra oppskriftene. Det er dette jeg synes er gøyest.

Så nå er jeg igang med lesing og merking med post-it lapper :-)

Kom gjerne med ønsker om oppskrifter og så håper jeg at jeg kan være til litt hjelp :-)

torsdag 28. november 2013

KNAGGER AV DRIVVED




Jeg er så heldig at jeg bor ved havet :-)

Nå vinterstid er det spennende å gå på skattejakt i fjæresteinene og i viker rundt omkring.


Det har stormet litt både senhøstes og nå i vinter og det gir alltid gode resultater hvis en ser det med samlerøyne :-)

De siste turene mine ut i skjærgården har jeg hatt med sekk og samlet plankebiter og stokker.


Plankene tenkte jeg å bruke til å lage noen koselige knagger til å ha i huset. Vi bor i et gammelt hus og jeg liker å kombinere noen moderne ting med både hjemmelagd og loppefunn.



Nå ble det altså drivved på veggene :-)


Plankene ble vasket og skurt for å fjerne lukt og skitt. Jeg har valgt å beholde dem slik de er ellers, med rustne spiker og maling.



Jeg har samlet litt på ulike porselensknotter og fant også spiker som hadde hjertehoder.







Til den røde planken fant jeg noen lekre rosa <3

















Det finnes mange fine knotter

Jeg valgte noen med mønster, noen store og noen små. Jeg har en forkjærlighet for hjerter og bare måtte ha disse :-)








Disse krokene er fra IB LAURSEN










Det ble en enkel liten plank med to små knotter til å ha i yttergangen. Her skal hundebåndene henge :-)














Så nå er det bare å gå på skattejakt :-)

torsdag 11. juli 2013

Glutenfri sitronterte

SITRONTERTE MED MARENGSTOPP

- SOMMERENS FRISKESTE -



Denne ble bare helt utrolig god :-) Superfrisk - sånn at du får vann i munnen når du tenker på den etterpå :-)
Oppskriften fant jeg i sommerens nummer av Jeanne d´arc Living, og gjode den om til en glutenfri variant. Dere som tåler hvetemel bytter bare ut melet.


Den er ikke så avanset å lage. Du må bare ta det i etapper.

Start med bunnen:

150 gram kaldt smør
4,5 dl Semper Mix
1 dl sukker
en klype salt
1 egg

Bland alt sammen untatt egget



 Når massen har samlet seg tilsetter du egget og mixer videre til alt er godt blandet




 Trykk deigen ut i en ildfast form

Sett den kaldt mens du lager fyllet

Sitronfyll:

3 eggeplommer
1 egg
2 dl sukker
2 sitroner ( riv skallet og press saft)
100 gram mandelmel ( jeg brukte ferdig malt fra Funksjonell mat denne gangen)
150 gram smør


Sett ovnen på 200 grader. Jeg bruker varmluft.

Vask sitronene og finriv skallet. Press ut saft.
Pisk egg og sukker luftig. husk å ta vare på eggehvitene til marengsen.


Hell i sitronskall og saft. Ta vare på litt saft til marengsen.

Tilsett så mandelmel og smør.

Hell fyllet over deign og sett det på nederste rille i ovnen. Pass på så det ikke oversteker.


Mens  terten står i ovnen lager du marengs

3 eggehviter
pittelitt salt
2 ts sitronsaft
1,5 dl sukker

Pisk eggehviten stiv og tisett salt og sitronsaft

Tilsett så sukkeret litt om litt og pisk til det er helt stivt.



Ta kaken ut av ovnen


Bre over marengsmassen, eller sprøyt det ut med sprøytepose


Sett kaken tilbake i ovnen i ca fem minutter til marengsen såvidt tar farge




Server gjerne med litt vanilje is, eller bare slik den er :-)




 Mmmmm :-)