fredag 21. desember 2012

GLUTENFRI KRYDDERKAKE MED FIKEN OG EPLER




Jeg er så heldig å ha gode venner :-) De kjenner meg etterhvert godt og det vanker stadig spiselige gaver som jeg setter stor pris på. Naboene er glad i å prøvesmake og jeg vet ikke om det var et hint, men her om dagen fikk jeg et glass med fikensyltetøy :-) Det måtte jeg jo finne noe å bruke på og da falt valget på en krydderkake med nettopp fikensyltetøy og epler. Jeg har puttet i julens ktydder og nå lukter det deilig jul i huset :-) ( Det er så som så med grønnsåpelukt....men pytt pytt :-))

Dere som av en eller annen grunn ønsker å bruke hvetemel i denne kaka, kan bare bytte ut melet i samme mengde.


Altså, her kommer oppskriften:

100 gram meierismør
200 gram lyst rørsukker eller muskovadosukker ( gir en litt karaftigere smak enn vanlig sukker)
100 gram gyllent rørsukker
3 store egg
300 gram Semper mix
2 ts bakepulver
2 ts malt kanel
1 ts malt nellik
2 ts malt ingefær
1 dl fikensyltetøy
2 epler i små terninger ( uten skall og kjerner)

Rør smør og sukker til det er godt blandet i en jevn masse


Bland i eggene ett og ett


Bland melet, bakepulveret og krydrene godt sammen


og tilsett dette i smør, sukker og eggeblandingen.


Rør inn fikensyltetøy og eplebiter.

Jeg fordelte deigen i to små runde former. Har kan du også velge en på ca 24 cm eller en firkantet,

Stek kaken på 175 grader i ca 30.40 minutter. Stikk en pinne inn i midten av kaka og sjekk at det ikke er deig på den.






En deilig kake som også er lekker å ta med på julebesøk :-)

Velbekomme!

torsdag 20. desember 2012

GLUTENFRITT JULEBRØD




Nå er det like før julepynten er på plass og juletreet skal pyntes :-)  Det lukter godt i huset og vi gleder oss til å få noen fridager sammen. 

Godt brød hører julefrokostene til og siden vi er fire her i huset som må ha glutenfritt, legger vi litt innsats i å lage gode alternativer. I dag har jeg jobbet fram et julebrød som ble supergodt :-)

Dette kan fryses i skiver og tas opp til frokost. Slik får du ferskt brød gjennom hele jula :-)

Her kommer oppskriften :

100 gram meierismør
4 dl melk
50 gram rød fersk gjær
1 ss fiberhusk
1 dl kefir
120 gram gyllent rørsukker
2 egg
1 ts salt
1 kardemomme
50 gram rosiner
50 sukat eller fruktblanding
ca 850 gram Semper mix

Smelt smøret og hell i melka. Lunk det til fingervarmt. 


Smulder gjæren og strø på fiberhusk. Ha i sukker. Hell over den lunkne melka og kefiren.


Bland inn resten av ingrediensene og la maskina gå til det har blitt en jevn deig.



Ha i rosiner og fruktblandingen til slutt. Her kan du bruke det du liker best og i de mengdene du ønsker.

Hell deigen på et melet bakebord og la den hvile lunt i ca en halv time. Da får den satt seg litt og blir lettere å jobbe med :-)



Del i to-tre emner og form dem som runde eller avlange brød.  Sett dem på et bakebrett med bakepapir. Pensle med sammenpisket egg og la dem heve ca 30 minutter. De kan sprekke litt siden de ikke er snittet. Hvis du ikke ønsker at de sprekker tar du bare å snitter de lett med en skarp kniv.

Stek brødene på 200 grader varmluft i ca 25-30 minutter. Obs i og med at det er MYE godsaker i dem kan de ha litt lett for å bli rå inni. Hvis de blir veldig fort brune så skru ned varmen litt og evt dekk dem til med bakepapir slaik at du får stekt dem lenge nok.


Det ble et lett og fint resultat som det er verdt å prøve :-)

GOD JUL!

onsdag 19. desember 2012

SNICKERSKULER


Minstejenta har hatt juleverksted og vi grublet litt over hva vi skulle lage. En av gjestene hadde et veldig tydelig ønske, og det etterkom vi selvfølgelig :-)

Disse kulene ble en kjempehit i fjor på jentenes elevbedrift. De solgte en hel haug og det skaffet dem penger til en kjempekjekk tur til England med klassen :-)

De er knallgode og også her kan du variere litt som du vil. Du kan velge om du vil ha karamell i og hvilken karamell du evt vil ha. Det går også an å hakke peanøtter å rulle dem i. Prøv deg litt fram. Oppskriften er et utgangspunkt.

Her kommer oppskriften :-)

125 gram mykt smør
375 gram melis
500 gram peanøttsmør
400 gram kokesjokolade til montering


Bland sammen smør, melis og peanøttsmør













Form kuler og
putt evt karamell i
















Smelt sjokolade i vannbad. Legg kulene på en gaffel og senk dem i sjokoladen



Sett kulene på et bakepapir og pynt med strø hvis du ønsker det



Oppbevar dem i kjøleskapet i en boks. De holder seg godt selv om vi aldri har kommet så lamgt at de har blitt gamle her i huset ;-)

Kos dere!

tirsdag 18. desember 2012

GLUTENFRIE RUNDSTYKKER



I dag ble det, etter barnas ønske, ferske rundstykker til frokost :-)

Disse er kjempegode samtidig som de er enkle å lage. 

Jeg bruker fersk gjær til glutenfri gjærbakst hvis jeg har det i hus. Synes det hever seg bedre med det. Men hvis du har tørrgjær i skuffa så ikke la vær å lag dem for det :-)

Når jeg lager glutenfri bakst prøver jeg å ta meg litt god tid på kjøkkenet. Da blir det litt enklere å veie nøyaktig opp og dermed få et bedre resultat.

Denne oppskriften kan du bruke som basis for andre ting også. Du kan bytte ut grovt mel med fint og få lyse rundstykker eller loff. Det går også fint å tilsette litt frø eller havregryn og få en grovere variant.

Her kommer oppskriften:

100 gram smør
5 dl melk
2ss honning
1ss fiberhusk
2 ts salt
1 dl sesamfrø
1,5 dl yoghurt naturell
3 dl revet ost ( ikke bruk osteerstatning)
2 egg
750 gram Semper grov mix


Smelt smøret og tilsett melka. Dette skal bli fingervarmt. 



Smuldre gjær og strø på fiberhusk. Slå melka over dette.




Tilsett resten av ingrediensene og elt det godt sammen i maskin.







Hell deigen ut på et bord med mel og la den hvile i ca 15 minutter. Da får deigen satt seg litt og blir lettere å jobbe med. Den får også hevet seg noe.




Del deigen i ca 16 biter og form avlange rundstykker med hendene.

Fukt de med litt vann og strø på mel, sesamfrø, valmuefrø, ost eller noe annet du liker.

Snitt dem lett med en skarp kniv og sett dem til heving i ca 30 minutter.

Stekes ved  200 grader, gjerne varmluft i 15-20 minutter





Avkjøl på rist.

De smaker selvfølgelig best helt ferske men kan godt fryses og tas opp etterhvert som du trenger.




Velbekomme!


mandag 17. desember 2012

PASCALS NYDELIGE MARSIPAN




Her forleden lot jeg meg virkelig lede inn i fristelsen! Jeg ser i utgangspunktet på meg selv som ganske fornuftig når det kommer til kosthold og mosjon. Til hverdags er det ganske så variert med både fisk, kjøtt og grønnsaker. Men så er det denne lysten til å lage alt som ser godt ut da som er min bane. Ikke at jeg nødvendigvis lager bare for å spise det, men vel så mye for å glede meg over å lage!
Men altså; her om dagen skulle jeg da som en oppladning til advent- og julekos kjøpe en kokebok med oppskrifter for å lage søtsaker med lite eller ingenting sukker. Målbevisst mot kakebokhylla for bare å plukke med meg boka, betale og gå - men der..... der stod den. Denne herlige boka som tar meg tilbake til noen av de mest fantastiske smaksopplevelsene jeg har hatt - Pascal. For dere som ikke har hatt gleden av et besøk på Pascals konditorier i Oslo - stikk innom neste gang!




Så i et svakt øyeblikk fikk sukker være sukker og erstatning være erstatning :-) Pascal ble med meg hjem :-)











Og så er det til å begynne å bla. Men hvor skal jeg begynne. Alt frister!
Jeg valgte å starte med marsipan siden det snart er jul og marsipan hører denne til. Jeg laget noe av den med kandisert appelsin og har farget noe av den til søte små julekuler.



Her er grunnoppskriften på marsipanen :


275 gram mandler
225 gram sukker
75 gram vann
50 gram glukose





Kok opp en kaserolle med vann og hell mandlene oppi i noen minutter. Avkjøl og ta skallet av mandlene ( Dette kalles skoldede mandler) Tørk mandlene før du fortsetter.




Kok opp sukker, glukose og vann til 120 grader i en kjele.









Tilsett mandler og avkjøl.




Hell alt over i en foodprocessor med kniv og kutt det til du har en fin masse. Hvis det virker litt tørt er det bare å kna den sammen for hånd. Det virket iallefall bra for meg :-)


I og med at det er mye mandler i denne marsipanen, egner den seg godt til å steke. Det er veldig godt og veldig enkelt :-)

Lykke til og kos dere!

søndag 16. desember 2012

FUDGE


Jeg er stadig på jakt etter gode oppskrifter på karameller :-)

Fudge er en deilig variant av karamell som de fleste synes er godt. Det er noe med konsistensen og smaken som iallefall appelerer til meg.




Denne oppskriften synes jeg er god  mest på grunn av at den ikke sukrer seg og blir kornete. Det er selvfølgelig opp til deg hva slags smak du vil ha på dem. Selv foretrekker jeg en mild vaniljesmak og synes det holder. 

Her kommer iallefall en grunnoppskrift som fungerer :-)

1 vaniljestang
225 gram lyst rørsukker
1 boks kondensert melk ( 3 dl)
30 gram smør
1 ts glukose


Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha dem sammen med sukkeret og den kondenserte melka i en tykkbunnet kaserolle.
Varm det på lav varme mens du rører hele tiden. Jeg bruker en slikkepott av silikon til dette som er perfekt.
Når sukkeret er løst opp tilsettes smør og glukose.


Kok på lav varme til det har fått en gyllen farge, ca 110 grader.
Hell det ut i en liten form som er kledd med aluminiumsfolie.


Avkjøl massen før du tar den ut av formen og kutter i passe biter


Dette er farlig godt altså :-) 

Jeg finkuttet slik at hjørnene og kantene som ikke er så høye ble lagt i en egen boks for å bruke til Snickerskuler. For å si det sånn så var jeg ikke rask nok til å lage snickersen til at restene kunne brukes :-) He he



Kos dere med denne og lykke til!


lørdag 15. desember 2012


HJEMMELAGD SUKKERFLESK

- Eller gelefigurer om du vil :-)


Denne oppskriften er det mange som spør etter :-) De er knallgode og veldig enkle å lage.

Her kan du variere farge og smaker etter eget ønske. Noe farge og smak er å få kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Hvis du søker på nettet eller tar en tur til en velassortert hobbybutikk, kan du finne et enda større utvalg. Vi er så heldige å ha Hobbyhimmelen her hvor jeg bor. De har masse og de har også nettbutikk :-)

Denne gangen tenkte jeg å lage figurer i julefarger og har jordbær og tutti frutti til smak. De smaker veldig greit uten smak også :-)

Du trenger:

1 kg sukker
3 dl vann
100 gram gelatinpulver
2 dl kokende vann
10 gram sitronsyre
Konditorfarge og evt smakstilsetning.

Kok opp de tre desilitrene med vann sammen med sukkeret til sukkerlake. La det koke til sukkeret er helt oppløst.

Bland gelatinpulveret i de to desilitrene med kokende vann og rør godt. Bland dette i sukkerlaken.

Tilsett sitronsyren og del dette evt i to deler hvis du skal ha ulike farger eller smak på samme porsjonen. Vi lager gjerne en hel porsjon i samme farge og smak :-) Det er gøy å gi bort og holder seg godt.






















Tilsett farge og smak og fordel det i former. Jeg bruker bare vanlige ildfate former og de skal ikke smøres eller dekkes med noe.






Når det er avkjølt og stivnet strør du på sukker og skjærer ut firkanter eller stikker ut med kakeformer. Rull bitene i sukker og oppbevar i tette celofanposer eller glass.


Sukkeret gjør at det ikke blir klissete og gjør dem lettere å jobbe med.

























Lykke til og velbekomme :-)