onsdag 12. desember 2012

GLUTENFRIE LUSSEKATTER


Da nærmer det seg Lucia igjen. Jeg synes det er så skjønt med de små som tar på hvitt og lys og går i tog. Sånn sett så savner jeg barnehagetiden :-)
Sånne tilstelninger er alltid en utfordring for barn med Cøliaki eller hveteintoleranse. Det er kjipt å spise mandarin når det dufter ferske boller i hele barnehagen. 
Derfor har jeg tatt med meg denne oppskriften fra den forrige bloggen min og lagt den inn her. Den er enkel å lage og kan nesten ikke gå galt. De er saftige og veldig gode :-) Husk at de alltid er best ferske. Det går fint å lage dem litt i forkant og så fryse dem. Da er det bare å ta de opp om morgenen og varme dem litt i ovnen rett før de skal spises.

Her kommer oppskriften :-)

150 gram meierismør
5 dl lunken H- melk
50 g rød ferskgjær
1 ss fiberhusk
1 egg
150 gram sukker
0,75 gram safran ( 1 pk fra apoteket)
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
ca 800 gram Semper Mix


Smelt smøret og tilsett melk. Dette skal være fingervarmt.

















Smuldre gjær og strø over fiberhusk.

















Pisk inn egg, sukker, safran, salt og kardemomme
















Elt inn melet og arbeid deigen sammen.

Kna deigen til en bolle som får hvile litt. Det er en fordel for det videre arbeidet med den, så slipper du at den blir så klissete.



Form lussekattefigurer og putt rosiner i svingene. Pensle med sammenvispet egg.

Hev dem på et lunt sted eller sett dem i kjøleskap til neste dag.




Stekes ved 200 grader varmluft i ca 15 minutter. Husk at glutenfri bakst tar fortere farge enn annen deig, så obs :-)


Lykke til! Og kos dere med Luciadagen :-)


Santa Lucia
Svart senker natten seg
I stall og stuer.
Solen har gått sin vei, 
Skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

4 kommentarer:

  1. Hei !
    Jeg vil bare si at dette var en helt utrulig fin deig å jobbe med. :) Jenta vår på 7 år var utrulig glad for å kunne være med å bake uten at deigen er klissete :) Tusen takk for at du deler oppskrifter ! :)

    SvarSlett
  2. Så bra, Irene :-) Hyggelig at du gir tilbakemelding på det :-) Denne deigen er et kjempegreit utgangspunkt for søt gjærbakst. Bruk den til boller, pølsebrød osv. Håper dere finner flere oppskrifter dere liker. Toril

    SvarSlett
  3. Tusen takk for fantastisk oppskrift!!! Første gang jeg har knadd en deig og formet boller uten skje og vann og klisseri. ... Skal absolutt sjekke ut resten av bloggen din!! Tusen takk for at du deler. Har linken til Bloggen din til andre, da de spurte etter oppskriften på det jeg bakte. Håper det er ok ��

    SvarSlett
  4. For en nydelig deig! Justerte den til å bli melkefri også og det var en fryd å bake ut! Nå er vi spent på å smake 🤩

    SvarSlett